Organizując konferencję na samym początku warto ustalić profil wydarzenia i jego tematykę. Należy też podjąć decyzję, do kogo jest skierowana konferencja i określić liczbę uczestników. Od tego zależy też wybór miejsca na konferencję. W Restauracji Wodnik dostępne są klimatyzowane pomieszczenia, specjalnie przygotowane na konferencje i bankiety. Bardzo istotna część konferencji to jej scenariusz i harmonogram planowanych wydarzeń. Należy również wybrać osobę, która będzie informowała uczestników o kolejnych punktach programu. Każdy uczestnik powinien dokładnie znać przebieg konferencji, np. po to aby nie opuścił szczególnie interesującej go części spotkania. Obsługa konferencji to także ważna kwestia. Warto przemyśleć, kto będzie obsługiwał rzutnik, a kto zajmie się rejestracją uczestników. Wszystkie osoby odpowiadające za techniczną stronę (oświetlenie, nagłośnienie, obsługa materiałów konferencyjnych) konferencji powinny być kompetentne i doświadczone w powierzonym im zakresie zadań. Bankiety urządzane przez korporacje i inne przedsiębiorstwa są zazwyczaj wystawne i przygotowane dla dużej liczby osób. Bankiety mają na celu uczczenie ważnego wydarzenia bądź są przygotowywane na cześć konkretnej osoby. Ma też integrować pracowników firmy. Bankiet może mieć formę wystawnej kolacji lub obiadu. Przy organizacji konferencji i bankietów istotna jest też kwestia menu. Dobrze, aby znalazły się w nim ciepłe dania, przekąski, owoce, desery oraz nieograniczona liczba napojów. Na bankietach zwykle pojawia się również alkohol. Restauracja Wodnik zapewnia posiłki, które można wybrać indywidualnie i dostosować do potrzeb gości.